Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

PSPad 4.5.0: Konečně funkční zalamování řádků

Přesně na Vánoce vyšla jako malý dáreček nová verze mého oblíbeného testového editoru PSPad. Novinek je požehnaně. Krom nativní podpory Unicode mě nejvíce zaujala přepsaná funkce zalamování řádků, která konečně zalamuje bezchybně tj. jak by měla. Na druhou stranu mě lehce zaráží poměrně pomalá práce s textem při aktivované funkci kontrola pravopisu. Novou verzi editoru si můžete stáhnout na domovské stránce.

Konzola JavaScriptu: Filtrování CSS chyb ve Firefoxu 1.6a1

V jednom z posledních nočních buildů Firefoxu přibylo zajímavé vylepšení Konzole JavaScriptu, která je ve Firefoxu k dispozici ve volitelné instalaci.

Zkušenější uživatelé Firefoxu 1.0.x si jistě pamatují, že nástroj Konzola JavaScriptu byl dobrý nástroj na reportování chyb v JavaScriptu. Ve verzi 1.5 byl tento nástroj vylepšen o hlášení chyb v souborech s kaskádovými styly (CSS), což byla zajímavá novinka. Její nevýhodou byl však fakt, že výpis se stal nepřehledný, protože chyby v CSS stylech obsahuje prakticky každá druhá stránka (ať už úmyslně či neúmyslně).

Tento nedostatek lze ve verzi 1.5 částečně vyřešit instalací rozšíření Console 2, které standardní konzoli rozšiřuje o lepší možnosti filtrování chyb, ale stále se logují i chyby v CSS, což se může projevit na rychlosti.

V jednom z posledních buildů Firefoxu 1.6a1 přibyla nová předvolba layout.css.report_errors, kterou naleznete na konfigurační stránce about:config. Výchozí hodnota je true tj. logovat chyby v CSS. Důležité ovšem je, že pomocí této předvolby lze logování vypnout (hodnota false). Jistě zajímavá předvolba, kterou řada z nás ocení.

Bližší informace o této novince naleznete v bugu 264162 v Bugzille. Pokud bez této novinky nemůžete žít, nainstalujte si poslední noční build. Nicméně pozor, ten poslední (v tuto chvíli 20051229) není moc stabilní :).

Firefox tip: Obnova hesel ze zálohy

Včera mi na ICQ psal známý, že by potřeboval z ručně zazálohovaného uživatelského profilu Firefoxu obnovit do nové instalace (po reinstalaci Windows) hesla. Jinak řečeno, do nového profilu nakopírovat hesla z toho starého.

V zásadě by to neměl být problém. Po přečtení článku Soubory v profilu aplikací Mozilla by jeden nabyl dojmu, že se obnoví soubor signons.txt (či signons2.txt) a po spuštění Firefoxu budou hesla zpět. Jenže ejhle, není tomu tak. Celý "vtip" však spočívá pouze v tom, že pro obnovu hesel musíte též obnovit soubor key3.db. Toť celý trik.

Není nad stylový hardware

V tunningu hardware si sice nelibuji, ale podobná bedna by se mi líbíla. Tak aspoň víte, co mi máte koupit k Vánocům :).

Firefox tip: Vzhled jako Internet Explorer

Pokud potřebujete upravit Firefox 1.5 tak, aby vypadal vzhledově jako Microsoft Internet Explorer, doporučuji motiv vzhledu Luna pro Firefox.

Google AdSense tak trochu prakticky

Představte si situaci. Provozujete projekt na nekomerční bázi a ten se po čase stane nečekaně populární. Jako autor jste potěšen. Tvorba projektu na webu (tvorba software, zajímavý on-line magazín apod.) má však i odvrácenou stranu, kterou je potřeba záhy řešit. Zvýšený zájem začne znamenat větší zátěž serveru a hlavně zvýšený datový přenos. To vám nebudou tolerovat všude a problémy začínají.

Jako řada podobných projektu, i já jsem začínal se svým prográmkem MozBackup na freehostingu. Vzhledem k tomu, že se svého času jednalo o jediný program, který uměl zálohovat a obnovovat profily aplikací Mozilla, stal se populární a měsíční datový limit 5 GB přestal stačit. Jako by jste to již někde slyšeli, že? S podobným problémem se potýká řada free projektů.

Zaplatil jsem si tedy komerční hosting, kde jsem přestal být omezován datovým přenosem. Platbu jsem provedl, jak jinak, ze své kapsy. Nadšení pro věc mě ještě nějaký čas drželo, ale po čase mi začalo vadit, že z toho nic moc nemám a ještě doplácím za hosting. Nastal čas sčítání nákladů. Nepřímé náklady v podobě času stráveného na vývoji nových verzí by mi asi nikdo neproplatil (leda bych program zpoplatnil), řekl jsem si, tak aspoň kdyby se vrátili přímé náklady v podobě nákladů na hosting.

Psal se červenec 2005 a na doporučení známého jsem zvolil Google AdSense. Google AdSense je reklamní síť provozovaná společností Google, kdy klasicky vložíte do stránek reklamní kód a na jeho místě se bude zobrazovat textové reklama dle tématiky dané stránky. Platby jsou "za proklik" (uvozovky jsou zde správně, detaily zde rozebírat přecijen nechci). Narozdíl od řady pochybných systémů na "výdělky" se jedná o seriózní způsob příjmu. Nevýhodou je, že stránky nesmí být v češtině. Podporována je pouze angličtina a pár dalších jazyků.

Teď možná mnozí nadáváte na reklamu, která všude na webu obtěžuje, ale uvědomte si prosím, že díky nim žije řada vašich oblíbených služeb. Berte to tedy jako nutné zlo. Nebo mám program zpoplatnit? Vyberte si.

Nyní máme půlku prosince, takže lze úspěšnost/neúspěšnost tohoto kroku zhodnotit. Za minulý měsíc je statistika následující: počet zobrazení okna s textovými odkazy je přibližně 50 000, míra prokliku 0,8% a příjem něco okolo 60 dolarů, což vychází přibližně 2 dolary na den. Pokud listuji statistikami za předchozí měsíce, dostávám se na podobná čísla tj. příjem 2 dolary/den. Celkem potěšující.

Hosting to zaplatí a něco málo za investované úsilí se též najde. Platby probíhají po nashromáždění částky alespoň 100 dolarů a je zasílán šek. Proplacení u Komerční Banky trvá přibližně dva týdny. Pokud tedy hledáte způsob, jak alespoň z části navrátit investici do free projektu, mohu Google AdSense jenom doporučit.

Thunderbird 1.5 až v lednu

Ačkoliv vývojáři Thunderbirdu původně tvrdili, že verze 1.5 vyjde do konce roku, dle poslední aktualizace plánu vývoje to vypadá, že se finální verze 1.5 dočkáme až v lednu. Třeba už teď Mozilla Corporation dojde, že pokoušet se o vydávání Firefoxu a Thunderbirdu přibližně ve stejný čas, není zrovna chytré. Když se tak podívám na plán dalšího vývoje, nejsem zrovna nadšen. Než přidávat nové vlastnosti, měla by se spíš vylepšit podpora importu pošty z jiných klientů (čti vylepšení spolehlivosti) a konečně přidat nápověda. Bez toho Thunderbird neprorazí.

Podpora přesouvání panelů v SeaMonkey 1.0 bude!

Ač se původně zdálo, že v SeaMonkey 1.0 nebude podpora přesouvání panelů (změna pořadí jednotlivých panalů tažením myši), nakonec se tato funkce do verze 1.0 dostane a to zejména díky bezproblémové funkčnosti této novinky. Více informací viz bug 105885.

Podpora standardů ve webových prohlížečích

Pokud tvoříte webové stránky (třeba příležitostně jako já), jistě se vám bude hodit přehled toho, co z běžně používaných standardů (HTML, XHTML, CSS, DOM apod.) jednotlivé prohlížeče (resp. renderovací jádra) podporují. Asi nejlepší přehled naleznete na Wikipedii (hlavně odkazy v dolní části stránky). Pro někoho jsem "objevil ameriku", jiným přijde tento tip k chuti. Přehled není samozřejmě bezchybný, ale dává slušnou představu toho, co si můžete dovolit při tvorbě webu použít a co ne.

Chyba při práci s historií ve Firefoxu

Server Secunia dnes uveřejnil informaci o chybě ve Firefoxu, která způsobuje zaplnění souboru s historií dlouhými nadpisy stránek (konkrétně se jedná o soubor history.dat), což při příštím spuštění vede k přetečení zásobníku a pádu Firefoxu.

Vcelku neškodná chyba, která však může znepříjemnit život. Na jejím řešení se již zpracuje (viz bug 319004). Jako prevenci před možnými legráckami kolegů stačí do souboru user.js přidat následující řádek:

user_pref("capability.policy.default.HTMLDocument.title.set", "noAccess");

Pokud potřebujete řešit následky, pak stačí vymazat soubor history.dat z uživatelského profilu. Další možností je vypnout historii prohlížení, ale to není příliš příjemné :). Více informací o chybě a možnostech řešení naleznete v oficiálním oznámení chyby.

Firefox tip: Pryč s plochou hlavní nabídkou Firefoxu 1.5

Pokud neprovozujete Firefox na Windows XP s motivem Luna, pak jste si jistě s verzí 1.5 všimli divně ploché hlavní nabídky. Tato změna souvisí s lepší adaptací Firefoxu na výchozí motiv Windows XP. Bohužel na úkor ostatních uživatelů – ne všichni tento motiv používají a ne každému podobně plochá nabídka vyhovuje. Patříte-li mezi tuto skupinu, doporučuji nainstalovat rozšíření Classic Menus for Winstripe, které navrátí nabídce původní vzhled.

Něco pro zasmátí

Do firmy přijde instalatér opravit záchod.
Vejde do sekretariátu a ptá se sekretářky:
Kde je ten hajzl?
Sekretářka nesměle odpovídá:
Pan ředitel je právě na obědě.
Ale, vy jste mě patrně pochopila, já myslím ty dvě nuly!
Tak náměstkové, ti jsou tam s ním.
Ale paní zlatá, já se vás ptám na to, kde je ta místnost, co se dělá to hovno!
Tak zasedačka je o poschodí níže.

SeaMonkey má nové logo

SeaMonkey, nástupce Mozilla Suite, má nové logo. Šeredné není, snad jen mi nesedí ke stávajícím motivům vzhledu, co v balíku standardně najdete (tj. Classic a Modern). Daleko zajímavější je podle mě splashscreen tj. takové to malé okno, které se ukáže, když se aplikace spouští. To vypadá celkem pěkně. Posuďte sami.

Splashscreen SeaMonkey

Firefox tip: Změna šířky pole vyhledávání

Šířka vyhledávacího pole, které ve Firefoxu 1.5 naleznete v pravém horním rohu okna, ne každému vyhovuje. Zvlášť pokud máte na monitoru nastaveno vyšší rozlišení, stává se poměr šířky adresního řádku ku poli vyhledávání příliš velký. Co si tedy toto pole nerozšířit?

Je to totiž velmi jednoduché. Ve svém profilu vyhledejte soubor userChrome.css a zapište do něj následující řádky:

#search-container, #searchbar {
  -moz-box-flex: 400 !important;
}

Šířku pochopitelně nastavte dle svých potřeb.

Poznámka: Uvedený tip nefunguje pro Firefox 2.0. Pro něj existuje následující návod.