Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 1.5 aneb co mi v něm chybí

Jak si jistě řada z vás všimla, vyšel Mozilla Firefox 1.5. Co je nového si můžete přečíst v samostatném článku, který jsem spoluvytvářel. Ač se to nezdá, novinek je požehnaně. Řada webů píše o tom, jak je nový Firefox skvělý a mají pravdu. Sám jsem jeho spokojeným uživatelem. Zkusím se ale nyní podívat na Firefox z trochu jiné stránky. Níže uvedu pár věcí, které se mi na Firefoxu nelíbí nebo mi u něj chybí. Můžete souhlasit, nemusíte.

  • Občasná pomalá odezva GUI
    Grafické rozhraní Firefoxu nemá v určitých místech tak rychlou odevzu, jak bych si představoval. Příkladem může být 20 otevřených panelů a přepínání mezi nimi.

  • GUI není renderovaná podle nastaveného vzhledu systému
    Oproti verzi 1.0 doznalo GUI drobných změn. Hlavní nabídka je nyní "placatá". Pokud provozujete Firefox pod Windows na něčem jiném než je Windows XP s nastaveným vzhledem Luna, pak jste si toho jistě všimli. Ne každému to vyhovuje (můj případ). Cílem této změny je lepší vzhled pod motivem Luna, ale bohužel na úkor uživatelů, co tento motiv Windows XP nemají či nepoužívají. Toto nastavení lze změnit, ale jako výchozí chování se mi to nelibí.

  • Nedopracovaná Konzola JavaScriptu
    Konzola JavaScriptu je moc užitečná věcička, pokud tvoříte weby. Vzhledem k tomu, že se do ní zapisují veškeré chyby v JavaScriptu či CSS, co na navštívených stránkách Firefox najde, brzy je konzola hodně zaplněná a její spuštění není zrovna bleskové. Uvítal bych vylepšení rychlosti nabíhání, filtrování obsahu a více možností, jak ji konfigurovat. Tento problém sice řeší některá rozšíření, ale nedostatečně.

  • Chybějící instalátor motivů vzhledu
    Nové rozšíření se nainstaluje rychle i z lokálního disku, motiv vzhledu se musí krkolomně přesouvat do okna Správce motivů vzhledu, což není zrovna "user friendly". Tuto funkcionalitu lze přidat pomocí rozšíření, ale to není příliš optimální. Podobnou funkci by měl prohlížeč jako Firefox obsahovat v základu.

  • Výchozí jméno ukládané stránky není vhodné
    Tady asi nemá cenu moc psát. Vše podstatné řekne samostatný článek.

  • Nelze z programu odstraňovat nainstalované vyhledávací moduly
    Vyhledávací modul lze snadno z webové stránky nainstalovat, ale Firefox neobsahuje žádnou správu skrze kterou byl šel vyhledávací modul přímo z programu odstranit.

Jak vidíte, věcí, které bych změnil či vylepšil, není tolik. Dá se říci, že pro mé používání bych v ostatních prohlížečích musel měnit podstatně více věci. Jak někdo kdysi prohlásil, "v jednoduchosti je síla" a Firefox tuto sílu má.

Rozšíření SpiderZilla pro Firefox 1.0 a 1.5

Pokud jste někdy používali rozšíření SpiderZilla, které umožňuje přímo z Firefoxu stahovat weby pro offline prohlížení, pak jistě víte, že toto rozšíření si moc nerozumí s Firefoxem 1.0 a vyšším (nespolupráce se Správcem rozšíření) . Shodou okolností jsem před nedávnem narazil na upravenou verzi pro Firefox 1.0, která tento problém odstraňuje. Provedl jsem tedy menší korekce a upravil rozšíření tak, aby fungovalo i s Firefoxem 1.5. Výsledek můžete vyzkoušet sami.

Stáhnout: Verze pro Windows (1.5 MB), Verze pro Linux (40 kB), README.

Tip na rozšíření do Firefoxu

Rozšířeních pro webový prohlížeč Mozilla Firefox je celá řada. Ač už jich znám celou řadu, občas narazím na nějaké nové, které mě zaujme. Mým dnešním tipem je rozšíření MR Tech's Link Wrapper, které nedělá nic jiného, než že zalamuje dlouhé odkazy. O čem mluvím se můžete přesvědčit na následující demonstrační ukázce. Rozšíření je k dispozici v diskusi na MozillaZine a je kompatibilní i s Firefoxem 1.5.